Kleddercake
OverzichtRECEPT Kleddercake: GLUTENVRIJE KLADDKAKA (ZWEEDSE CHOCOLADETAART
Vandaag delen we weer een heerlijk recept voor de fika met je: kladdkaka, een Zweedse chocoladetaart. Kladd betekent in het Zweeds letterlijk kliederig en kaka betekent taart. Het hoeft dus allemaal niet zo netjes bereid te worden; het gaat om de heerlijke chocoladesmaak. We hebben de bloem vervangen door amandelmeel zodat het een glutenvrije versie is geworden. Veel bak- en eetplezier!
Wat heb je nodig? Ik heb 100 gram slagroom gedaan ipv boter en 200 gr chocolade fondant
100 g boter in kleine blokje, plus wat extra voor het invetten
100 g pure chocolade (het liefst zo puur mogelijk)
2 eieren, gesplitst
175 g amandelmeel
1 tl vanillesuiker
slagroom
Benodigdheden: springvorm
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde springvorm in met boter of bekleed ‘m met bakpapier. Smelt de chocolade au bain-marie. Zodra de chocola gesmolten is, doe je de boter erbij. Haal de kom van de pan met water en laat iets afkoelen. Roer de eidooiers, het amandelmeel en de vanillesuiker erdoor. Klop de eiwitten tot stijve pieken en schep ze door het chocolademengsel. Let op: schep voorzichtig om, zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt. Doe het chocolademengsel in de ingevette springvorm en zet de taart 15 tot 17 minuten in de oven, tot de bovenkant hard en de binnenkant nog zacht is. Laat de taart even afkoelen en serveer met slagroom.
En hier nog een simpelere:
Kladdkakans Dag
Datum: woensdag 7 november 2018
Land / gebied: Zweden
In Zweden is 7 november de 'Dag van de Kladdkaka' (Kladdkakans Dag) - een smeuïge Zweedse chocoladetaart, ook bekend als kleddercake en vooral een geliefd nagerecht onder studenten.
Recept van Zweedse kladdkaka
Ingrediënten:
100 gram (plantaardige) boter, gesmolten en afgekoeld
160 gram suiker
60 gram bloem
50 gram cacao
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
Materialen: 1 ronde springvorm van Ø 18 cm